Ekologiczny Olej z Nasion Sacha Inchi

· tłoczony na zimno ·
100 ml

Olej z orzechów Inca Inchi – znany także jako olej z orzechów Sacha Inchi – jest pozyskiwany z orzechów górskich. Roślina ta występuje w lasach deszczowych peruwiańskich Andów i już kilkaset lat temu była uprawiana przez Inków. Nazwa „Sacha Inchi” pochodzi z dialektu rodziny języków Quechua: »sacha« znaczy »wzgórze«, a słowo »inchi« tłumaczy się jako »orzech«.

Dzięki wyjątkowo wysokiej zawartości cennych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (omega-3) olej z orzechów Inca Inchi można stosować na wiele sposobów, zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce. Wyśmienity, aromatyczny olej o przyjemnym smaku orzechów podkreśla smak sosów, dipów i past. Można nim także przyprawiać sałatki i dania z grzybów. Ma właściwości nawilżające, więc można go również stosować do pielęgnacji skóry i włosów, a także do masażu.
Pochodzenie
Peru
Zalecenia żywieniowe
Odpowiedni dla wegetarian, wegan i witarian.
Zalecenia dotyczące przechowywania
Przechowuj w temperaturze pokojowej i chroń przed światłem. Po otwarciu przechowuj w lodówce. Spożyć w ciągu 3 miesięcy.
Odporność termiczna
Nie rozgrzewaj.

Z kontrolowanych ekologicznych upraw

Wartość energetyczna
3441 kJ (837 kcal)
Tłuszcze
93 g
Kwasy tłuszczowe nasycone
7 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone
10 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone
76 g
Węglowodany
0 g
Cukry
0 g
Białko
0 g
Sól
0 g
Witamina E
38 mg
(317 % **)

Średnie wartości odżywcze na 100 ml
** Udział w referencyjnej wartości spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej
Średnia zawartość w 100 ml: kwas alfa-linolenowy (omega 3): 44 g

vital

Smoothie do detoksu

Wzmacniający stymulator z nutą świeżego groszku
— Pozwól się zaskoczyć —

Zobacz przepis